Performans sistem kesihatan: satu dimensi baru dalam mengukur status kesihatan negara - Khalib Abdul Latip,; Nor Izzah, (Department Of Community Health, Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2002)
Sistem Penilaian Performans Kesihatan Sejagat (SPPKS) yang diperkenalkan oleh WHO, 2000 telah meletakkan Malaysia di "ranking " yang ke 49 daripada 191 buah negara yang dinilai status performans kesihatannya. Kaedah penilaian ini menggunakan beberapa parameter utama antaranya termasuk1ah tahap dan taburan taraf kesihatan penduduk, tahap dan taburan respons sistem kesihatan terhadap kehendak pelanggan dan kesakamaan pembiayaan kesihatan. Kriteria penentuan status performans bukan sahaja melihat kepada pencapaian matlamat kesihatan tetapi juga menilai secara komprehen$if kepada kepelbagaian sumber yang sediada dalam sistem kesihatan tersebut. Komitmen pihak atasan yang bertanggungjawab ke atas performans sistem kesihatan tersebut juga dibincangkan. Corak jalinan kerjasama antara sistem kesihatan dengan sistem bukan kesihatan juga digunapakai sebagai petunjuk bagi menilai tahap performans sesebuah negara.