Pelaksanaan sistem maklumat perubatan di dalam organisasi kesihatan: faktor penentu kejayaan dan kegagalan - Ahmad Taufik Jamil (Department Of Community Health, Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2002)
Kejayaan dan kegagalan sesuatu sistem maklumat dalam organisasi kesihatan perlu dipandang berat kerana ia melibatkan kos yang tinggi, masa yang banyak dan tenaga kerja yang ramai. Perancangan sesuatu sistem maklumat perlu dilaksanakan dengan teliti dan perlu melibatkan pengguna sebenar dalam menentukan sistem yang akan digunakan. Mendapatkan spesifikasi sistem yang akan dilaksanakan dan mereka bentuk antara muka input dan output. Pengguna akhir perlu dilibatkan dari peringkat perancangan, pembangunan dan pelaksanaan. Ini penting untuk meningkatkan perasaan kepunyaan terhadap sistem maklumat tersebut. Sokongan pihak pengurusan adalah kritikal bagi menunjukkan komitmen dan kesungguhan pihak pengurusan terhadap sistem berkenaan. Pengurusan pelaksanaan sistem perlu dilakukan secara teliti. Namun begitu, sistem yang komplek dan besar serta menggunakan kos tinggi adalah tinggi risiko untuk kegagalan jika tidak diuruskan dengan teliti.Reka bentuk antara muka adalah penting kerana ia adalah titik interaksi manusia-komputer yang akan menentukan senang atau mudahnya sistem itu digunakan. Input dari pengguna akhir perlu untuk memastikan antara muka yang sesuai.