Perubahan corak ruangan segregasi kaum di Pulau Pinang: 1980-1991. - Ruslan Rainis; Tarmiji Masron (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2001)
Artikel ini cuba meninjau perubahan corak ruangan segregasi kaum di Pulau Pinang bagi tempoh 1980 dan 1991. Segregasi kaum diukur menggunakan Indeks Entropi. Beberapa senario yang berkaitan dengan fenomena segregasi diketengahkan antaranya corak segregasi yang wujud bagi kedua-dua tempoh ini, perubahan serta corak perubahan yang berlaku serta faktor-faktor yang mungkin telah menyumbang kepada perubahan indeks segregasi serta fenomena ini. Sistem maklumat Geografi (GIS) digunakan dalam membantu memahami variasi ruangan segregasi kaum. Hasil kajian mendapati secara keseluruhan segragasi kaum di negeri Pulau Pinang agak rendah. Bagaimanapun terdapat sedikit peningkatan segregasi dari tahun 1980 ke tahun 1991. Analisis juga mendapati wujud variasi ruangan dari segi taburan segregasi di peringkat mukim di kedua-dua tahun tersebut.