Bandar pertengahan sebagai pusat pembangunan industri pembuatan di Malaysia: Kuantan, Pahang Darul Makmur - Katiman Rostam, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2000)
Kuantan adalah sebuah bandar pertengahan yang terletak di Wilayah Timur Semenanjung Malaysia yang umumnya belum maju. Sejak pertengahan 1980-an, sektor pembuatan, khususnya IKS telah berkembang di Semambu, Gebeng dan Pelabuhan Kuantan yang menghasilkan barangan perabut, jentera kecil, komponen kenderaan, bahan kayu, makanan dan minuman. Bagaimanapun, sejak 1990-an aktiviti pembuatan yang menghasilkan barangan elektrik, petrokimia dan komponen kenderaan telah menjadi teras pembangunan industri yang banyak menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi yang pesat bandar ini. Kertas ini berusaha untuk memeriksa kelebihan bandingan bandar Kuantan sebagai pusat perindustrian, berbanding dengan bandar-bandar lain di wilayah tersebut. Letakan Kuantan yang menguntungkan dalam konteks pemanfaatan bahan mentah di kawasan pedalamannya, tenaga buruh murah, kemudahan infrastruktur dan perkhidmatan yang baik, pelbagai insentif dan ekonomi pembandaran yang menarik, adalah antara faktor berpengaruh yang menyumbang kepada kemajuan sektor pembuatan di bandar tersebut. Kuantan kini adalah bandar pertengahan yang banyak menarik pelaburan dalam sektor pembuatan yang mampu memberikan kesan balas tarikan kepada pusat memajukan Wilayah Pantai Timur seimbang dengan pembangunan wilayah-wilayah lain di negara ini. Hal ini turut dicapai melalui pelaksanaan dasar yang proaktif dan strategi serta keupayaan agensi di peringkat tempatan dan negeri dalam menyusun dan memajukan ruang ekonomi bandar berkenaan.