Relativisme koseptual dalam wacana sains sosial - Hariaty Abu Hassan, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1999)
Kesedaran tentang kewujudan kepelbagaian sosial telah membawa kepada kemunculan doktrin relativisme budaya. Doktrin ini menduduki tempat yang penting dalam wacana sains sosial masa kini. Walau bagaimanapun, nota penyelidikan ini cuba membahas serta mempersoalkan prinsip asas doktrin ini tentang incommensurability atau ketidakbolehbandingan antara budaya. Salah satu bentuk relativisme budaya iaitu relativisme konseptual dibincangkan secara khusus untuk memperlihatkan bahawa budaya masyarakat manusia sebenarnya boleh dan memerlukan perbandingan, penilaian dan komunikasi antara mereka.