Perbezaan sosio-ekonomi dan konflik: satu kajian kes - Sanusi Osman, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1981)
Kertas ini cuba menganalisa kegiatan ekonomi dan politik orang-orang Melayu, Cina dan India di Mukim Labu. Kertas ini juga membuncangkan peluang-peluang perhubungan yang terdapat di antara kumpulan etnik, jenis-jenis perhubungan dan konflik di antara kumpulan-kumpulan tersebut. Kewujudan pengkhususan ekonomi dan pengasingan tempat tinggal di kalangan kumpulan-kumpulan etnik ini bukan saja telah mengurangkan peluang-peluang perhubungan di antara kumpulan etnik tetapi juga memperkuatkan prasangka etnik, stereotaip dan etnosentrisme di kalangan anggota-anggota kumpulan etnik. Selain dari itu, partai-partai politik yang ada di kawasan ini adalah berasaskan kumpulan etnik. Partai-partai ini telah menggunakan faktor etnik sebagai alat untuk mencapai tujuan politik mereka. Akibatnya, konflik kepentingan dan nilai yang wujud di kalangan individu dari berbagai kumpulan etnik itu telah diinterpretasikan dengan mudah sebagai konflik etnik.