Patron-client relationship in peasant society: a theoretical critique and a re-evaluation of its application to Malay peasant society - Shamsul Amri Baharuddin, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1980)
Keadaan hubungan patron-client yang wujud dan berfungsi dalam masyarakat tani telah diperhatikan oleh ramai sarjana sebagai hasil "jurang sosial". Pada kebiasaannya jurang ini adalah jurang fizikal yang selari dengan jurang rural-urban, dan memisahkan penduduk-penduduk kampung dengan dunia luar. Andaian mengenai perseimbangan antara ruang sosial dan geografi telah menjadi model yang popular dan terpenting bagi menghuraikan hubungan patron-client.