Madrasah dan proses perubahan sosial dalam masyarakat Melayu Tani. - Abdullah Taib (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1980)
Kertas ini bertujuan untuk melihat sejauh mana institusi madrasah yang popular dalam masyarakat Melayu luar bandar telah berjaya membawa perubahan ke dalam masyarakatnya. Dari kajian yang telah dilakukan di Kelantan jelas menunjukkan bahawa institusi madrasah itu sendiri yang terpaksa berubah untuk menyesuaikan diri dengan keperluan-keperluan pembangunan sosio-ekonomi hari ini. Kertas ini juga telah menunjukkan bahawa institusi madrasah tidak berjaya melahirkan broker budaya yang dianggap penting dilihat dari teori-teori perubahan sosial, tetapi madrasah sebaliknya berjaya melahirkan golongan masyarakat yang disebut sebagai broker moral. Golongan ini mahu mengekalkan kebudayaan tradisi mereka.