Pola hubungan etnik di Mukim Labu, Negeri Sembilan - Sanusi Osman, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1980)
Kajian kes ini cuba menganalisa pola hubungan etnik di antara orang Melayu, Tionghoa dan India di Mukim Labu. Perbedaan kegiatan ekonomi di kalangan mereka telah menimbulkan tempat tinggal yang berasingan. Sungguhpun begitu mereka saling bergantung antara satu sama lain. Oleh kerana itu wujud berbagai jenis perhubungan di antara mereka. Perhubungan-perhubungan ini adalah ditentukan oleh kedudukan status atau keadaan ekonomi seorang individu bukan faktor etniknya.