Eksport dan pertumbuhan ekonomi Malaysia. - Osman Rani Hassan (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1979)
Tujuan kertas ini ialah untuk meninjau kesan eksport dan aliran masuk modal asing ke atas kadar pertumbuhan ekonomi Malaysia dengan berpandukan versi mudah model 'dua-jurang'. Jelaslah dari analisa ini bahawa perniagaan antarabangsa adalah angkubah yang amat penting untuk menerangkan pertumbuhan keluaran negara melalui pengaruhnya ke atas sumber pelaburan dalam negeri dan ke atas barang-barang modal yang diimport. Tetapi kesan aliran masuk modal asing ke atas pertumbuhan output, jika adapun, lebih merupakan 'limpahan' dari kesan eksport.