Perjuangan dan pemikiran politik Dr. Burhanuddin Al-Helmy - Kamarudin Jaffar (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1979)
Dr. Burhanuddin al-Helmy berkecimpung di dalam politik negara ini selama lebih kurang tiga puluh tahun, iaitu dari tahun-tahun 1930an hingga penghujung tahun-tahun 1960an. Di dalam jangkamasa yang agak panjang ini beliau telah menganggotai KMM (Kesatuan Melayu Muda). Memimpin KRIS (Kesatuan Rakyat Indonesia Semenanjung), PKMM (Partai Kebangsaan Melayu Malaya) dan PUTERA-AMCJA, menganjurkan penubuhan Partai Rakyat dan akhirnya memimpin PAS. Dengan mengkaji tulisan-tulisan dan pidato-pidatonya semenjak 1946 serta riwayat hidup beliau, makalah ini mengutarakan bahawa tiga ciri utama pemikiran dan perjuangan politik beliau ialah: kemerdekaan, kebangsaan Melayu dan Islam