Perkauman dan perpaduan - Sanusi Osman, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1979)
Di samping menganalisa punca-punca yang menimbulkan perasaan perkauman di negeri ini, kertas ini juga cuba membincangkan kesan perasaan perkauman terhadap usaha mewujudkan perpaduan nasional. Perbincangan-perbincangan ini diasaskan kepada penyelidikan yang dilakukan di Labu, Negeri Sembilan dan di Kawasan Majlis Bandaran Melaka. Kajian ini menunjukkan bahawa di antara punca penting yang menimbulkan perasaan perkauman ialah persaingan di antara kumpulan-kumpulan ethnik yang berlainan untuk mendapatkan lebih banyak kuasa politik dan ekonomi.