Persepsi inovasi peneroka-peneroka Felda: kes rancangan tanah L.B. Johnson dan Sendayan, Negeri Sembilan, Semenanjung Malaysia. - Amriah Buang (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1977)
Kejayaan Felda sebagai satu agen perubahan dianalisa dari segi betapa berkesannya proses komunikasi inovasi Felda di Rancangan Felda Sedayan dan L.B. Johnson melalui persepsi peneroka-peneroka terhadap beberapa inovasi, dan implikasi dari persepsi inovasi peserta terhadap tujuan Felda mewujudkan masyarakat peladang moden. Hasil kajian persepsi peneroka terhadap inovasi-inovasi perancangan keluarga, Jawatankuasa Kemajuan Perancangan, Syarikat Kerjasama, siaran Radio Felda dan Peranan Ketua Blok menunjukkan tiga situasi: (1) golongan peneroka-peneroka yang tidak menyedari adanya inovasi-inovasi tersebut; (2) golongan peneroka-peneroka yang menyedari adanya inovasi-inovasi tersebut tetapi tidak jelas akan tujuan-tujuannya; (3) golongan peneroka-peneroka yang mengetahui tentang inovasi-inovasi berkenaan tetapi menyalahtafsirkan tujuannya berbanding dengan yang dimaksudkan oleh Felda. Kertas ini meminta perhatian diarahkan kepada memperbaiki proses komunikasi Felda-peneroka.