Rancangan Malaysia kedua: satu penilaian dan kritikan teoritis - Shamsul Amri Baharuddin, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1977)
Esei ini membicarakan tentang Rancangan Malaysia Kedua (RMK). Penulis menekankan bahawa RMK sebagai sebuah rencana pembangunan (atau satu pendekatan praktik terhadap persoalan pembangunan) mempunyai asas dan orientasi teoritis yang tersirat. Lalu kemudian dihuraikan beberapa pendekatan teoritis yang terdapat dalam pengajian pembangunan berasaskan klasifikasi yang dikemukakan oleh A.E. Havens. Berikutnya, dengan cara menyorot dari objektif teoritis RMK dilandaskan pada pendekatan yang dikenal sebagai Diffusionist-Equilibrium. Setelah itu dikemukakan pendapat, dengan disokong oleh beberapa data empiris, tentang bagaimana pendekatan yang sedemikian tidak berjaya membawakan pembangunan dan kemajuan kepada rakyat terbanyak. Puncanya menurut penulisnya adalah 'kesilapan' teoritis yang wujud dalam pendekatan dan orientasi itu sendiri.