Keperluan untuk penyusunan semula falsafah pendidikan di Malaysia. - Zahara Aziz (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1975)
Dari segi masalah-masalah pendidikan yang dialami di Malaysia, kertaskerja ini membincangkan keperluan untuk menyusun semula falsafah pendidikan yang akan membimbing semua amalan-amalan pendidikan, Keperluan untuk sesuatu falsafah dilihat dari beberapa aspek pendidikan khas sekali dari segi kurikulum, kaedah pengajaran, pemilihan buku-buku teks, disiplin dan juga soalan-soalan nilai. Dalam kertaskerja ini juga, penulis membuat satu cadangan falsafah pendidikan yang beliau lihat sebagai cara terbaik untuk menentukan bahawa pendidikan di sini menjadi betul-betul bermakna kepada pelajar-pelajar muda.