Perkembangan rank-size bandar-bandar di Semenanjung Malaysia 1911-1970 - Widjono Ngoedijo, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1974)
Perkembangan rank-size bandar-bandar di Semenanjung Malaysia sejak tahun 1911 sehingga tahun 1970 dianalisa dengan menggunakan 'Rank-Size Rule'. Didapati bahawa selama jangka masa tersebut taburan rank-size bandar-bandar telah berubah dari pola yang tidak teratur ke arah pola rank size. Sementara itu pula didapati adanya peningkatan kestabilan kedudukan bandar-bandar utama.