Taburan petempatan bandar di Malaysia Barat, 1970: menggunakan 'Nearest Neighbour Analysis' - Abdul Samad Hadi, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1973)
Essei ini menghuraikan pola taburan petempatan bagi Malaysia Barat Teknik 'near neighbour analysis' memberikan ukuran kuantitatif terhadap pola petempatan tersebut. Melalui ukuran ini perbandingan pola petempatan didapati petempatan-petempatan dikebanyakan negeri di Malaysia Barat mirip ke arah taburan berkelompok terutamanya apabila keseluruhan kawasan tiap-tiap negeri itu digunakan dalam analisa. Tetapi apabila hanya kawasan yang diduduki sahaja diambilkira dalam analisa tersebut pola petempatan kelihatan mirip ke arah taburan seragam (regular)