Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis) - Rita Hayati; Aminah Abdullah; Mohd Khan Ayob; Soewarno T. Soekarto (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2006)
Kajian terhadap kesan suhu pengeringan (50, 60, 70oC) dan kepekatan garam (3, 5, 7%) terhadap kualiti ikan tongkol (Euthynnus affinis) telah dilakukan. Analisis kandungan proksimat menunjukkan nilai yang berbeza secara bererti (p<0.05), terutama kandungan protein (76.66%) ikan yang dikering pada suhu 50°C. Pengeringan pada suhu dan kepekatan garam yang tinggi cenderung untuk menghasilkan ikan tongkol kering dengan wama yang agak gelap (72.39). Ikon tongkol kering memiliki keupayaan memegang air yang rendah iaitu antara 3.43-3.66 ml/g sampel. Aktiviti air (aw) ikon tongkol yang hanya mencapai 0.76 atau kurang, merupakan tahap yang paling baik untuk tujuan penyimpanan, dan dapat mengawal pertumbuhan mikroorganisma, merencat aktiviti enzim dan memenuhi keperluan pembungkusan.