Penggunaan enzim tirosinase pegun dalam filem sol-gel untuk pengesanan fenol dengan kaedah optik - Jaafar Abdullah,; Musa Ahmad,; Lee , Yook Heng; Nadarajah Karuppiah,; Hamidah Sidek, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Biosensor optik berasaskan enzim tirosinase pegun dalam filem sol-gel untuk pengesanan fenol dibincangkan dalam kertas kerja ini. Teknik sapuan (smearing) telah digunakan untuk penyediaan filem tirosinasel sol-gel di atas penyokong slaid plastik. o-kuinon yang terhasil daripada tindak balas enzim tirosinase terhadap fenol akan berinteraksi dengan reagen 3-metil-2-benzotiazolinon hidrazon (MBTH) menghasilkan produk tambah kuinon-MBTH berwarna maron yang memberikan serapan pada panjang gelombang 490 nm. Julat kelinearan biosensor terhadap fenol adalah antara 0.031 mM hingga 0.25 mM dengan had pengesanan 0.003 mM. Nilai RSD untuk kajian fabrikasi biosensor optik ini adalah 8.8 %.