Sintesis dan pencirian sebatian kompleks diorganostanum(lV) ditiokarbamat - Mukhlis Sanuddin,; Yang Farina ,; Bohari M. Yamin,; Ibrahim Baba, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Sebatian kompleks diorganostanum( N) N-benzilmetilditiokarbamat dan diorganostanum( N) N-etil-n-propilditiokarbamat telah disintesis dengan tindak balas campuran organostanum( N) klorida dengan terbitan amina bersama karbon disulfida. Semua sebatian kompleks ini telah dicirikan menggunakan analisis unsur; spektroskopi inframerah dan resonans magnet nukleus 1H dan l3C, sementara struktur hablur yang terbentuk dikaji secara kristalografi sinar-X hablur tunggal. Kompleks dimetilstanum(N) N-benzilmetilditiokarbamat menunjukkan sistem hablur monoklinik dengan kumpulan ruang P2/n. Kompleks organostanum(N) ditiokarbamat aromatik manunjukkan aktiviti sitotoksik terhadap sel kanser HL60 dan MCF-7, sedangkan kompleks organostanum(N) ditiokarbamat alifatik tidak memberikan aktiviti terhadap sel kanser HL60 dan MCF-7.