Mod fonon dan gandingan elektron-fonon untuk kesuperkonduksian dalam kuprat dua dimensi - Roslan Abd Shukor (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Pemalar gandingan elektron-fonon dalam superkonduktor suhu tinggi berasaskan kuprum oksida telah diukur melalui Kaedah akustik. Hubungan terus antara pemalar gandingan elektron-fonon sistem dua dimensi senario van Hove, lvH dengan suhu genting telah dicerap. Suhu cirian Debye bagaimana pun tidak berkorelasi dengan suhu genting. Keputusan ini menunjukkanfrekuensi Debye dan gandingan elektron-fonon dalam sistem dua dimensi saling mempengaruhi dan mempunyai kesan dalam menentukan suhu genting. Pemalar gandingan van Hove adalah dalam julat lvH = 0.025 – 0.060 konsisten dengan pembentukan pasangan Cooper oleh interaksi elektronfonon bagi mod pernafasan oksigen tak diagonal dalam satah Cu02.