Menyukat kecekapan jabatan: pendekatan multikriteria - Abdul Aziz Jemain,; Khairul Anuar Mohd Ali, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Kertas ini membincangkan penyukatan kecekapan jabatan menggunakan kaedah pembuatan pemutusan multi-kriteria. Indeks kecekapan yang dihasilkan memanfaatkan kaedah urutan keutamaan irasan selesaian ideal secara berperingkat. Pemberat keutamaan diperoleh menggunakan nilai vektor eigen bagi membolehkan korelasi antara kriteria diambil kita dalam pembinaan indeks kecekapan. Data yang dikumpul dari lapan puluh Jabatan Penilaian Pihak Berkuasa Tempatan seluruh Semenanjung Malaysia digunakan sebagai contoh serta asas pembinaan indeks kecekapan.