Penilaian indeks kualiti air di Lembangan Sungai Ibai, Terengganu - Suhaimi Suratman,; Asmadi Ali,; Lo , Ting Ting (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Penentuan kualiti air berdasarkan Indeks Kualiti Air-labatan Alam Sekitar (IKA) telah dilakukan di lembangan Sungai Ibai, Terengganu dari bulan Ogos hingga Disember 2003. Pensampelan telah dilakukan sebanyak empat kali di enam stesen pensampelan. Parameter-parameter yang diukur ialah pH, oksigen terlarut, permintaan oksigen biokimia, pemlintaan oksigen kimia, jumlah pepejal terampai dan ammonia. Keputusan daripada kajian mendapati purata nilai IKA di setiap stesen pensampelan berjulat diantara 65.0-85.4% dengan stesen yang terletak di hulu lembangan sungai menunjukkan kualiti air yang lebih baik berbanding dengan stesen di hilir lembangan sungai. Secara keseluruhannya, nilai purata IKA untuk lembangan Sungai Ibai ialah 74.4% iaitu dalam status sedikit tercemar. Data yang diperolehi juga dibandingkan dengan pengelasan berdasarkan Piawai Interim Kualiti Air Kebangsaan (INWQS) untuk Malaysia.