Kepekatan logam berat dalam air di Lembangan Sungai Semenyih, Selangor - M. Shuhaimi-Othman; Muhd Barzani Gasim (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Kajian kepekatan logam berat dalam air di lembangan Sungai Semenyih telah dijalankan di mana 11 stesen pensampelan telah dipilih. Sampel air permukaan bagi penentuan logam berat telah diambil dan beberapa parameter kualiti air telah ditentukan di setiap stesen. Logam berat merkuri (Hg), kadmium (Cd), zink (Zn), plumbum (Pb), kuprum (Cu), nikel (Ni), ferum (Fe), cobalt (Co) dan mangan (Mn) telah ditentukan dalam sampel air. Keputusan menunjukkan secara amnya logam berat kajian berada di bawah kepekatan maksimum yang dicadangkan tetapi melebihi kepekatan berterusan yang dibenarkan bagi air permukaan (EPA) dan kepekatan bagi melindungi hidupan akuatik (CCME). Analisis statistik (ANOVA) menunjukkan terdapat perbezaan beerti (p<0.05) antara stesen pensampelan bagi semua logam berat kajian. Bagi logam Fe dan Mn terdapat trend peningkatan daripada hulu ke hilir lembangan Sungai Semenyih. Bagi parameter kualiti air; kajian menunjukkan terdapat trend peningkatan terutama bagi parameter konduktiviti dan kekeruhan di beberapa stesen terutama yang berhampiran kawasan pertanian, industri dan penduduk.