Penentuan aras jalur tenaga kompleks tungsten nitrosilditiolena - Mark, Lee Wun Fui; Ng, Kim Hang; Lorna, Jeffery Minggu; Akrajas Ali Umar; Mohammad Kassim (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Sifat-sifat kimia dan fizik kompleks tungsten nitrosilditiolena dengan formula am [WTp*(NO)(L)] dengan Tp* = tris(3,5- dimetilpirazolil)hidroborat dan L = toluena-3,4-ditiolat (L1), 1,2-benzenaditiolat (L2), 3,6-dikloro-1,2-benzenaditiolat (L3), telah dikaji untuk dijadikan pemeka foto bagi elektrod anod untuk sel fotoelektrokimia. Kompleks tungsten nitrosilditiolena disintesiskan dan diciri dengan menggunakan spektroskopi (IR) dan ultra-lembahyung dan cahaya nampak (UV-Vis) dan analisis mikro unsur CHNS. Teknik voltametri berkitar (CV) telah digunakan untuk menentukan keupayaan redoks kompleks dan seterusnya aras jalur tenaga telah ditentukan daripada data yang diperoleh. Ketiga-tiga kompleks menunjukkan jurang jalur tenaga dalam julat 1.59 – 1.63 eV. Jurang jalur tenaga yang dikira daripada analisis CV adalah bersepadan dengan anggaran daripada spektrum serapan elektronik kompleks. Berdasarkan gambar rajah jalur tenaga, ketiga-tiga kompleks dijangka mempunyai potensi untuk digunakan sebagai pemeka foto bagi fotoelektrod sel fotoelektrokimia.