Indeks kemajuan antara daerah di Semenanjung Malaysia - Abdul Aziz Jemain, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)

(untitled)
Kertas ini mencadangkan teknik pembinaan indeks kemajuan daerah. Teori entropy digunakan untuk menentukan pemberat bagi kriteria yang digunakan dalam pembinaan indeks. Dua pendekatan menormalkan data turut dicadangkan. Contoh pembinaan indeks dikemukakan berdasarkan kemudahan asas yang terdapat di daerah-daerah di Semenanjung Malaysia seperti yang diperoleh berdasarkan banci tahun 1991.