Melampaui sempadan penyelidikan sastera: satu perbincangan berdasarkan senja belum berakhir karya Azizi Haji Abdullah - Abdullah Zawawi Mohd Hairani,; Shaiful Bahri Md. Radzi, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Penyelidikan merupakan salah satu prasyarat penganugerahan ijazah bagi semua peringkat pengajian di universiti. Dalam konteks pengajian sastera Melayu, penyelidikan yang dihasilkan sehingga kini dapat dianggap berada di tahap yang paling rendah iaitu di tahap ‘pengetahuan,’ ‘kefahaman’ dan ‘aplikasi’ berdasarkan Teori Taksonomi Pembelajaran Kognitif Bloom.Fenomena ini memperlihatkan penyelidikan ini sekadar memenuhi syarat untuk mendapatkan sijil dan secara langsung merendahkan martabat sastera Melayu. Sehubungan itu, paradigma penyelidikan sastera di masa hadapan perlu diubah agar mencapai tahap ‘analisis’ yang menjangkau ‘sintesis’ dan‘penilaian’ dan hasilnya dapat menyumbang kepada suatu idea yang baru. Bagi memperlihatkan peningkatan taraf sesuatu penyelidikan itu berdasarkan teori ini maka perbincangan ini menggunakan novel Senja Belum Berakhir karya Azizi Haji Abdullah sebagai asas perbincangan.