Taburan kepekatan kobalt, kuprum, zink dan plumbum di dalam sedimen dasar Muara Sungai Terengganu - Kamaruzzaman Yunus,; Ong , Meng Chuan; Willison , Kung Yee See (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2004)
Sampel sedimen dasar yang diperolehi daripada 19 stesen penyampelan di muara Sungai Terengganu telah dianalis is untuk mendapatkan taburan kepekatan Co, Cu, Zn dan Pb. Purata kepekatan bagi Co, Cu, Zn dan Pb adalah masing-masing 7.01 ± 1.26 µg/g berat kering, 36.7 ± 25.9 µg/g berat kering, 83.3 ± 52.4 µglg berat kering dan 122.5 ± 25.7 µg/g berat kering. Secara kesimpulannya, tahap pencemaran Co, Cu, Zn dan Pb adalah masih terkawal dan tidak menunjukkan tahap pencemaran logam berat yang serius. Kepekatan Logam didapati meningkat dengan pengurangan niLai min saiz partikel dan ini mengesyorkan hubungan logam yang baik terhadap sedimen yang lebih halus.