Pengasingan dan kajian struktur andrografolid daripada andrographis paniculata nees - Wan Zuraida Wan Mohd Zain.; Nik Loris Yusoff.; Jalifah Latip; Bohari M. Yamin (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2004)
Andrografolid telah dipisahkan daripada herba Andrographis paniculata Nees dengan kaedah kromatografi turus dan dihablur semula daripada metanol. Analisis spektroskopi RMN 1H dan 13C, 1M, UL, KGSJ bersetuju dengan laporan terdahulu. Hablur produk mempunyai sistem monoklinik dengan kumpulan ruang P21, a=6.541(1), b=8.003(1), c=I7.962(2)Å dan β =97.39(1)°. Fragmen bisikloheksana berkonformasi kerusi dengan kumpulan metil dan CH2OH mengisi kedudukan paksi. Kumpulan OH serta C2-lakton berada di kedudukan khatulistiwa. Panjang dan sudut ikatan adalah normal. Terdapat dua ikatan intrahidrogen O-H .... O dan satu C-H .. O. Molekul distabilkan oleh dua ikatan interhidrogen O-H ……O dan C-H .… O membentuk rangkaian polimer tak terhingga selari dengan paksi- b.