Analisis data panel ke atas fungsi pengeluaran sektor pembuatan makanan di Malaysia - Abu Hassan Shaari Mohd Nor; Fauziah Maarof (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2004)
Tujuan utama makalah ini ialah untuk memperkenalkan kaedah analisis data panel dalam kajian ekonometrik. Keanjalan buruh, modal, dan skel ekonomi bagi dua puluh dua kumpulan firma pembuatan makanan di Malaysia meliputi tahun 1989 hingga 1993 dianggarkan menggunakan model Cobb-Douglas. Tiga kaedah utama analisis data panel yang digunakan adalah kaedah kuada dua terkecil pembolehubah patung (LSDV), kaedah analisis kovarians (ANCOVA) dan kaedah kuasa dua terkecil teritlak (GLS). Kaedah kuasa dua terkecil biasa (OLS) disertakan sebagai asas perbandingan.