Penggunaan aluminium sebagai unsur penormal terhadap logam dalam Lembangan Sungai Chukai - Kemaman, Terengganu - Kamaruzzaman Yunus,; Jamil Talam ,; Hasrizal Shaari,; Hazamri Harith, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2003)
Aras kepekatan Co, Mn dan Cu di Sungai Chukai dan Fe, Ni, Cr, Ti, Zn dan Cu di Sungai Kemaman pada sedimen permukaan tidak menunjukkan kesan kemasukan logam antropogenik. Kepekatan logam pada permukaan sedimen yang dinormalisasikan terhadap Al, berada dalam lingkungan aras asas 95% had keyakinan. Hubungan Al-logam boleh digunakan sebagai pengukur tahap pencemaran logam bagi sesuatu kawasan dan boleh digunapakai sebagai satu pembatasan terhadap sebarang kemasukan sumber antropogenik bagi setiap sampel yang dinilai.