Penggunaan kaedah seismos pantulan cetek untuk mengesan struktur subpermukaan - Umar Hamzah,; Abdul Rahim Samsudin,; Abdul Ghani Rafek, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2003)
Beberapa hasil kajian dibentangkan dalam kertaskerja ini untuk menunjukkan bahawa kaedah seismos pantulan cetek sangat berpotensi dalam penyiasatan struktur subpermukaan daripada kedalaman 10 meter hingga 200 meter. Keratan seismos sepanjang 1.7 km di kawasan Banting telah berjaya menonjolkan kehadiran satu lembangan endapan Pleistosen yang menindih Formasi Bukit Kenny. Kedalaman lembangan ini adalah sekitar 200 meter di bahagian barat dan sekitar 75 meter di bahagian timur. Kehadiran satu palung tertimbus pula telah berjaya ditafsirkan dalam satu survei yang dilakukan di delta Pahang, Pekan dengan kedalaman dasar palung sekitar 100 meter dan kelebarannya sekitar 150 meter. Survei di kawasan yang telah mengalami amblesan di Bau, Sarawak telah berjaya menunjukkan kehadiran lubang benam pada kedalaman 10-15 meter yang mempunyai kelebaran sekitar 20 meter. Lubang benam tersebut dipercayai terbentuk oleh kawalan sesar.