Research method as core curriculum for general studies - Ahmad Zamri Mansor; Rozita Ibrahim (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)
Universiti Kebangsaan Malaysia mentakrifkan pengajian umum sebagai sebuah program yang menawarkan para pelajar peringkat prasiswazah bertujuan membekalkan mereka dengan kemahiran untuk hidup dalam masyarakat moden. Salah satu objektif pengajian umum ialah bagi memperlengkap pelajar dengan kemahiran menganalisis dalam penyelidikan. Bagaimanapun kemahiran ini tidak ditekankan dengan serious. Sesuai dengan statusnya sebagai sebuah universiti penyelidikan, objektif ini perlulah diberikan perhatian. Makalah ini menekankan kepentingan memasukkan subjek kaedah penyelidikan dalam kurikulum pengajian umum. Makalah ini mencadangkan strategi berikut: (a) memasukkan kaedah penyelidikan dalam pengajaran pengajian umum. (b) menawarkan kursus kaedah penyelidikan pada tahap pra dan pasca siswazah.(c) meletakkan dan memajukan Pusat Pengajian Umum, UKM sebagai tempat rujukan penting dalam hal kaedah penyelidikan.