Pengklonan cDNA berkait pemasakan buah cili - Zamri Zainal (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2002)
Proses pemasakan buah melibatkan beberapa perubahan yang ketara, antaranya perubahan warna, perisa dan tekstur. Perubahan ini mempunyai nilai ekonomi serta menjadi indek kualiti tahap pemakanan buah tersebut. Setiap perubahan ini diatur oleh gen yang mana boleh diklon dan dikaji. Dalam kajian ini sebuah perpustakaan cDNA dari tisu perikarpa buah cili (Capsicum annuum L.) telah berjaya dibina. Perpustakaan ini mengandungi sebanyak 1.84 X 106 faj rekombinan. Kejayaan ini akan membuka ruang kajian terhadap mekanisma pemasakan cili di peringkat molekul.