Pengelasan kualiti air sepanjang sungai dan anak Sungai Pahang - Goh , Swee Heng; Tan , Teong Hing (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2000)
Kawasan kajian terletak di sekitar Lembangan Sungai Pahang dan dilingkungi oleh garis bujur 101°30'T ke 103°30'T serta garis lintang 3o00’U ke 4°45'U. Sebanyak 291 sampel air sungai telah dikutip dari seluruh Sungai Pahang dan cabang-cabangnya. Parameter yang dianalisis termasuk parameter fizikal, kimia dan biologi. Berdasarkan kepada pegelasan kualiti air, didapati kebanyakan bahagian Sungai Pahang dan cabang-cabangnya boleh dikelaskan dalam Kelas 11 (IKA-JAS), kecuali Sungai Luit, Sungai Jempul, Sungai Tekam, Sungai Bentong dan Sungai Chenderoh yang dikelaskan dalam Kelas III. Kajian ini juga menunjukkan bukan sahaja aktiviti manusia yang mempengaruhi kualiti air, tetapi pengaruh dari alam semulajadi seperti jenis batuan juga merupakan faktor yang penting.