Bukti penerobosan air laut di Sekitar Pekan, Pahang Darul Makmur - Goh , Swee Heng; Tan , Teong Hing (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2000)
Kawasan kajian terletak di sekitar kawasan Pekan, Pahang. Sebanyak 47 sampel air tanah telah dikutip dari dua belas lubang gerudi di sekitar kawasan ini untuk analisis parameter fizikal dan kimia. Hasil analisis menunjukkan terdapat aktiviti penerobosan air laut berlaku di sekitar Kuala Pahang dan Kampung Bentan. Air tanah bagi lubang gerudi yang lain, semuanya menunjukkan kualiti yang memuaskan dan sesuai untuk digunakan sebagai air minuman.