Penentuan Cr(VI) dalam air menggunakan spektrofotometer UL-nampak dan reagen 1, 5-difenilkarbazida - Musa Ahmad ,; Elya Sufliza Marsom,; Harun Hamzah, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2000)
Makalah ini membincangkan penggunaan reagen 1, 5-difenilkarbazida untuk penentuan kuantitatif Cr(VI) dalam air. Hasil kajian menunjukkan bahawa reagen ini bertindakbalas secara optimum dengan Cr(VI) pada pH 1.0 dan memberikan rangsangan yang linear terhadap ion logam tersebut dalam julat kepekatan Cr(VI) 0.0 – 10.0 ppm. Kaedah ini juga menunjukkan kebolehulangan yang baik semasa penentuan kepekatan Cr(VI) dengan memberikan nilai RSD sebanyak 1.92 %. Penggunaan kaedah ini untuk penentuan Cr(VI) dalam air memberikan ralat relatif dalam julat 6.0 – 10.0 %. Had pengesanan untuk kaedah ini adalah 0.03 ppm.