Kesan tanah amang ke atas pembentukan mikronukleus dalam setcreasea purpurea boom - Sarina Hashim; Mahani Mansor Clyde (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1999)
Tujuan kajian ini ialah untuk menentukan kesan tanah amang ke atas pembentukan mikronukleus tumbuhan kajian, Setcreasea purpurea Boom. Tiga jenis tanah amang iaitu amang belum proses (ABP), amang semi proses (ASP) dan amang lepas proses (ALP) telah diambil dari sebuah syarikat pemprosesan amang di Dengkil, Selangor. Kesan sitotoksik tanah amang dibandingkan dengan tanah kawalan yang diperolehi dari Rumah Tumbuhan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Analisis radiometrik menunjukkan tanah amang mengandungi unsur radioaktif tabii. Hasil ujian mikronukleus (MCN) ke atas sel tetrad induk debunga S. purpurea menunjukkan kesemua tanah amang mengaruh pembentukan mikronukleus dalam sel tersebut. Bilangan MCN per-tetrad semakin meningkat apabila masa perlakuan dilanjutkan. Kajian ini juga menunjukkan kepekaan tumbuhan S. purpurea sebagai penunjuk biologi bagi tanah amang.