Status kegiatan pembangunan perisian di Malaysia - Aziz Deraman,; Ahmad Shukri Yahaya, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1997)
Satu kajian terhadap status pemakaian dan kegiatan pembangunan perisian gunaan di Malaysia telah dijalankan. Kajian ini menunjukkan yang aspek pemakaian sangat diberi penekanan oleh organisasi. Manakala proses perolehan perisian gunaan pula terbahagi secara setara di antara buat sendiri dengan menggunakan pihak ketiga. Namun begitu yang ketara ialah kadar penggunaan teknologi dan teknik terkini dalam kegiatan pembangunan perisian masih berkurangan. Oleh itu disarankan supaya aspek latihan teknik kakitangan teknologi maklumat organisasi perlu dipertingkatkan secara berterusan. Di samping itu kajian ini memaparkan beberapa aspek amalan pembangunan perisian yang boleh diperbaiki lagi.