Kesan pilihanraya terhadap pasaran saham - Khairul Anuar Mohd Ali,; Zaildi Isa, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1997)
Tujuan kajian ini dibuat adalah untuk menguji sama ada wujudnya hubungan antara pilihanraya dengan pasaran saham. Kajian ini juga cuba menentukan bila ia berlaku sama ada sebelum atau selepas pilihanraya dan menentukan tempoh sebenar ia betul-betul berkesan. Kaedah yang digunakan melibatkan penggunaan model siri masa yang dikenali sebagai model "intervention". Model intervention ini merupakan satu model khas siri masa yang melibatkan siri output dan siri input serta cuba melihat korelasi silang antara kedua-dua siri tersebut. Hasil kajian menunjukkan wujudnya hubungan secara bererti antara pilihanraya dengan pasaran saham pada tahun 1990 tetapi hubungan yang tidak bererti bagi pilihanraya pada tahun 1978, 1982 dan 1986 dengan pasaran saham. Penemuan bagi tahun 1990 ini menyokong kajian-kajian lepas yang pernah dilakukan oleh beberapa orang penyelidik lain.