Zon sesar Alur Lebey Utara Semenanjung Malaysia - Zaiton Harun, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1996)
Zon sesar Alur Lebey yang selari dengan sebahagian Sungai Lebey, tersingkap di km 221.5 dari Kota Bharu di lebuhraya Timur-Barat. Panjang singkapan keratan di timur jalan di sekitar 155m, manakala di barat jalan pula 105m. Morfologi sesar ditunjukkan oleh barisan susuh bukit beifaset di sepanjang lembah. Di lapangan dan di peta geologi, sesar ini ditafsirkan sebagai sempadan di antara metavolkano di baratnya dan metaklas di timurnya. Lanjutannya ke utara ditafsirkan bahawa sesar tersebut memotong sepanjang sempadan di antara pelit bersilika di barat dan rijang serta pelit bersilika di timur. Sungguhpun gerakan mendatar ke kiri terpamer dalam milonit, namun pergerakan mendatar ke kanan boleh dicerap dalam zon tersebut. Dalam area Lansat 3 bertarikh 10 Januari 1979 lineamen berjurus 355° yang mewakili zon sesar Alur Lebey dapat dikesan sepanjang 55 Ian dari Lebuhraya Timur-Barat hingga ke pertengahan bahagian timur Sungai Pattani di Thailand. Singkapan sesar tersebut terdiri daripada milonit separuh terluluhawa yang mengandungi kekanta kuarza dan tuf. Selain berbentuk kekanta, kuarza juga berbentuk koma, dan ramping-dan-ampul. Klas yang berbentuk tersebut digunakan untuk menentukan hala pergerakan dalam zon sesar. Umumnya milonit menjurus ke utara dengan kemiringannya euram hingga tegak. Satah-satah sesar mendatar memo tong foliasi milonit pada sudut tirus atauJdan ada pula yang selari dengannya. Selain sesar mendatar terdapat pula sesar songsang yang kemiringannya landai hingga sederhana ke barat. Gerakan umumnya menyongsang ke timur-tenggara. Foliasi milonit yang menjurus ke utara mengandungi tanda-tanda pergerakan ke kiri dan ke kanan, manakala foliasi yang menjurus ke baratlaut mengandungi hanya pergerakan mendatar ke kiri. Sebilangan lipatan yang berkait-rapat dengan sesar menunjam ke utara-baratlaut, selatan-baratdaya dan ke arah timur dieerap di dalam zon sesar tersebut. Gabungan eerapan lapangan dan analisis struktur akhirnya sampai kepada pentafsiran sejarah canggaan yang berlaku di dalam zon sesar tersebut. Empat sistem tegasan boleh disimpulkan. Sistem tegasan maksimum (mampatan) tersebut ialah .utara-timurlaut, timurtenggara, dan yang termuda utara-timurlaut. Canggaan tertua dicirikan oleh pergerakan dekstral di sepanjang zon milonit yang mengandungi kekanta tuf dan kuarza yang asimetri berjurus 355° hingga 05°. Pergerakan sinistral di sepanjang milonit yang berjurus 354° dan 326° merupakan bukti daripada sistem tegasan timur-tenggara. kedua-dua episod canggaan mungkin mewakili penyesaran aseismos yang berlaku dalam sekitaran tekanan mengepung yang tinggi. Namun demikian perulangan tindakan sistem tegasan timur-tenggara menyebabkan pergerakan sinistral di sepanjang satah sesar berjurus baratlaut dan utara, penyesaran songsang di atas satah berjurus selatan hingga baratdaya dan lipatan seret. Pergerakan dekstral di sepanjang satah berjurus utara dan baratdaya merupakan episod canggaan yang termuda. Dua episod yang terakhir mungkin mewakili canggan rapuh akibat daripada kedudukan cetek jasad batuan sekurang-kurangnya di sepanjang segmen sesar tersebut.