Prob bolehbuang berasaskan gentian optik untuk analisis ion Al (III) di dalam air - Musa Ahmad; Ramaier Narayanaswamy (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1996)
Gentian optik telah digunakan di dalam kajilidikan ini sebagai pemandu cahaya daripada sumber cahaya kepada prob. Prob jenis bolehbuang yang dibina dalam kajian ini terdiri daripada reagen Chrome Azurol S (CAS) yang telah dipegunkan di atas penyokong polimer (XAD-2) dan dipegang olehjaring nilon. Penderia ini boleh dijanakan semula menggunakan larutan fluorida, mempunyai had pengesaran 1.0 ´ 10-5 M, kebolehulangan yang tinggi (ralat relatif < 5.0%) dan boleh digunakan untuk penentuan Al(III) dalam air pada julat kepekatan 1.3 ´ 10-5 M - 7.0 ´ 10-4 M. Keputusan analisis yang diperolehi menggunakan penderia ini adalah bolehbanding dengan kaedah yang telah diterima umum seperti spektrofotometri serapan atom mertggunakan relau grafit. EDTA, fosfat, oksalat, tartrat, Cu(II), Fe(III), Be(II) dan Ca(III) didapati menganggu semasa penentuan Al(III) di dalam air.