Kajian retrospektif insidens konjunktivitis papillari gergasi di Klinik Optometri UKM - Ong , Bee Leng; Sim , Kim Siok (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1996)
Insidens Konjuktivitis papillari Gergasi (GPC) yang dijumpai di klinik Optometri UKM dari tahun 1989 hingga 1994 dikaji secara retrospektif. Dalamjangkamasa 6 tahun ini, 37 orang pemakai kanta sentuh telah dikesan mempunyai GPC. Dari 37 orang pesakit ini, Bangsa Melayu merupakan kumpulan terbesar mendapat GPC iaitu seramai 21 orang (57%) diikuti oleh bangsa Cina 12 orang (32%) dan bangsa India 4 orang (11%). 18 orang pesakit (48%) adalah pemakai kanta sentuh lembut, 17 orang (46%) pemakai kanta sentuh separa-keras, seorang pesakit (3%) adalah pemakai kanta sentuh keras dan seorang pesakit (3%) adalah pemakai kanta sentuh pakaibuang. Tiga puluh orang adalah merupakan pesakit wanita (81%) dan selebihnya 7 orang (19%) ialah pesakit lelaki. Julat umur pesakit adalah di antara 9 hingga 60 tahun.