Penspesiesan ion-ion ferum dengan resin poli (asid hidroksamik) - Wan Md Zin Wan Yunus,; Md Jelas Haron, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1996)
Resin penukar ion poli(asid hidroksamik) telah dikaji untuk penspesiesan ion-ionferum. Pekali taburan menunjukkan resin ini mempunyai kepilihan yang tinggi terhadap ion ferik berbanding dengan ionferus. Pengekstrakan dengan kaedah turus mendapati ion ferik dari larutan asid sulfurik 0.01 dan 0.00lM boleh diesktrak secara kuantitatif manakala pengekstrakan ion ferus hanya 2% atau lebih kecil. Kajian lanjut menunjukkan resin ini boleh memisahkan ion ferik dari ion ferus dan pemisahan ini tidak diganggu oleh kehadiran ion-ion nikel, zink, kuprum, kalsium, klorida, bromida, nitrat dan sulfat.