Novel putera Gunung Tahan oleh Ishak Haji Muhammad sebagai wacana balikan pascakolonia - Ungku Maimunah Mohd. Tahir (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Makalah ini merungkai teks Putera Gunung Tahan untuk menyerlahkan wacana balikan yang menyanggah wacana kolonial tentang kelebihan bangsa Eropah berbanding bangsa peribumi yang dijajah. Beberapa aspek wacana kolonial dijungkirbalikkan. Pertama, wacana "menjadi peribumi" yang menghujahkan bangsa Eropah akan hilang kewarasannya jika menyukai peribumi, dipalsukan apabila novelis Ishak Haji Muhammad perlihatkan Robert menjadi gila kerana terkena ubat pengasih. Seterusnya, wacana yang memperagakan watak lelaki peribumi sebagai liar, rakus, lemah atau pondan disanggah apabila watak lelaki peribumi Ratu Bongsu diajukan sebagai pintar, kuat, normal dan santun, yang seterusnya mengalahkan penjajah William, menyelamatkan Puan William dan memperisterikannya