Akta Warisan Kebangsaan, 2005: tinjauan sepintas lalu (National Heritage Act, 2005: a review) - Yuszaidy Mohd Yusoff,; Hanapi Dollah,; Ab Samad Kechot, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2011)
Makalah ini memberi sedikit-sebanyak maklumat tentang Akta Warisan Kebangsaan, 2005. Perbincangan adalah dalam bentuk deskriptif supaya isu yang dibincangkan dapat disampaikan dengan jelas. Kajian ini merumuskan bahawa Akta Warisan Kebangsaan, 2005 dapat memenuhi kehendak pembangunan warisan dan budaya negara. Ia menggariskan prinsip dan peraturan mengenai melindungi, memuliharan dan lestari warisan dan budaya yang sesuai dengan situasi dunia semasa.