Protes sosial dalam anum ranum: suara hati seorang pengarang (Social protest in anum ranum: the author’s conscience) - Che Abdullah Che Ya, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2011)
Makalah ini menganalisa isu-isu sosial yang dihadapi oleh orang Melayu yang digambarkan dalam cerita-cerita pendek yang ditulis oleh Razali Endun. Cerita-cerita itu telah diterbitkan dalam bentuk antologi yang bertajuk Anum Ranum. Pengarang menyuarakan protesnya tentang orang Melayu yang sangat obesesi dengan kuasa dan kekayaan material. Rasuah dan penyalahgunaan kuasa menjadi amalan biasa di kalangan mereka. Mereka juga meninggalkan tradisi lama seperti adat dan bahasa. Semua isu itu adalah pancaran tentang realiti yang ada dalam masyarakat sekarang.