﻿Tahap penghayatan agama warga tua: pengukuran dan persoalan metodologi - Wan Ibrahim Wan Ahmad; Zainab Ismail (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)

(untitled)
Kajian ini mengemukakan hasil penyelidikan yang mengukur tahap penghayatan agarna warga tua di Kuala Terengganu. Untuk mencapai objektif ini, sejumlah 160 warga tua dipilih sebagai responden kajian. Hasil kajian ini menunjukkan kebanyakan warga tua terlihat dalam empat aspek aktiviti agama iaitu menziarahi jiran yang sakit, menyertai majlis tahlil, memberi sedekah dan rnenghadiri perjumpaan sosial. Mereka menyertai aktiviti-aktiviti ini adalah kerana ingin menghabiskan sisa hidup mereka dengan berbakti kepada Allah. Secara keselumhan, kajian ini memmuskan bahawa tahap penghayatan agama warga tua adalah tinggi.