﻿Kepercayaan animisme masyarakat Orang Asli di Semenanjung Malaysia - Ahmad Redzuwan Mohd Yunus; Abdul Ghafar Haji Don (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)

(untitled)
﻿Di Semenanjung Malaysia, terdapat tiga kaum terbesar dalam masyarakat Orang Asli iaitu kaum Negrito, Senoi dan Meiayu Asli. Mereka mempunyai kepercayaan sejak turun temurun yang diwarid daripada nenek moyang mereka. Kepercayaan tersebut dikenali sebagai animisme. Apa yang menarik, dari satu kepercayaan yang sama, pemahaman mereka tentang animisme adalah berbeza antara satu kaum dengan kaum yang lain. Penulisan ini bertujuan untuk mengenengahkan tentang pemahaman animisme antara kaum tersebut.