﻿Pendekatan psikologi dakwah dalam menangani masalah tekanan emosi remaja: fokus kepada memberi perhatian dan kasih sayang - Fariza Md Sham (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)

(untitled)
﻿Permasalahan yang berkaitan dengan kejiwaan remaja yang tertekan perlu diberi perhatian kerana akibat jangka panjang akan lebih buruk iaitu akan wujud satu kelompok masyarakat yang hidup dalam keadaan tekanan. Masyarakat yang tertekan emosinya akan menunjukkan gejala seperti agresif, mudah memberontak, marah yang tidak dapat dikawal, kemurungan, penyakit mental dan membunuh dii. Oleh yang demikian, artikel ini bertujuan untuk membincangkan persoalan tekanan emosi remaja dan bagaimana dakwah boleh menanganinya melalui pendekatan psikologi dakwah. Kajian tentang topik ini akan dilihat dalam konteks perbincangan mengenai pendekatan psikologi dakwah yang sesuai untuk remaja yang mengalami tekanan emosi iaitu pendekatan memberi perhatian dan kasib sayang. Sebelum itu akan dihuraikan mengenai fenomena tekanan emosi seperti apa itu tekanan emosi, faktor-faktor tekanan dan tahap tekanan remaja secara ringkas.